dec
20

Wist Je ?

by luc2000

Ontdek de definitieve lijst van alle Belgische trappisten, met verrassende details.
(klik op de foto)

Op quizzen krijgen we de vraag regelmatig: hoeveel trappistenbieren zijn er?
Alleen ervaren quizzers of ervaren bierdrinkers weten dat het antwoord 6 is.
.
Een trappist is een bier dat door trappisten, monniken van de order der Cisterciënzers, wordt gebrouwen. Bovendien legt de Internationale Vereniging Trappist (IVT) een aantal voorwaarden op voordat een bier zich trappist mag noemen:
.

  • Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
    .
  • Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
    .
  • De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster
    .
  • Wat overblijft, moet aan sociale werken worden besteed en moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster

.

de 6 Belgische trappisten.

.

1) Achel
Dit bier wordt gebrouwen in de trappistenabdij De Achelse Kluis in Hamont-Achel. Zij bieden een Achel 5 (blond en bruin), een Achel 8 (blond en bruin) en een Achel Extra Bruin en Extra Blond (beide 9,5%).

Weetje: in 1997 werd de brouwerij opgericht met de hulp van de abdij van Westmalle.

2) Chimay
Dit bier komt uit de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay (Henegouwen). Je geniet van een Chimay dorée (4,8%), Chimay Rouge (7%), Chimay Blanche of Triple (8%), Chimay Blue (9%) en Chimay Spéciale Cent Cinquante (een blondje van 10% dat in beperkte oplage gebrouwen werd in 2012, ter gelegenheid van de 150e verjaardag van Chimay).

Weetje: elk jaar wordt er maar liefst 170.000 hectoliter Chimay gebrouwen.

3) Orval
Orval (6,2%) komt uit de abdij Notre-Dame d’Orval (Luxemburg). Dit is de enige trappist waarvan maar één variant verkrijgbaar is in de winkel. In de abdij zelf kan je ook nog Groene Orval (4,2%) drinken, een met water aangelengde versie van Orval.

Weetje: de forel met de gouden ring op het etiket verwijst naar de legende over de stichting van de abdij.

4) Rochefort
Dit trappistenbier wordt in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort (Namen) gebrouwen. Op de kaart staan een Rochefort 6 (7,5%), een Rochefort 8 (9,2%) en een Rochefort 10 (11,3%).

Weetje: het eerste Rochefort-bier werd rond 1899 gebrouwen.

5) Westmalle
Dit trappistenbier komt uit de abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle (Antwerpen). Zijn verkrijgbaar: de Dubbel (7%), de Tripel (9,5%) en de Extra (4,8%).

Weetje: in 2005 werd Westmalle verkozen tot beste bier ter wereld door de lezers van de New York Times.

6) Westvleteren
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren (West-Vlaanderen) brouwen deze trappist. Beroemd en berucht omdat hij maar beperkt beschikbaar is: 60.000 kratten van 24 flesjes. Het is dus telkens bijna vechten om een Westvleteren Blond (5,8%), Acht (8%) en Twaalf (10,2%).

Weetje: tot 1998 werd er ook nog een Westvleteren Zes gebrouwen.

Wij zijn fier op ons bier

Comments are closed.